Welkom bij
Hieronder mijn bespiegelingen over spel 3. Best pittige kost.
Wie de frequentiestaten van het toernooi nakijkt zal zich misschien verbazen over spel 3, waar een sukkelig OW-paar in 4kl eindigt. Een 4-1 fit! En dat terwijl OW dat op dat spel ook een 5-4 fit in harten hebben, hoe kom je dan in hemelsnaam in 4kl? “Stelletje prutsers” zal de lezer denken maar omdat die verklaring niet zo sympathiek klinkt voor ons, zal ik er een andere tegenover proberen te zetten. Ik zat Oost op dat spel met een werkelijk prachtige hand:
AH864
AVB95
AH
4
Een 5-5-2-1 verdeling met 21 punten. Ik zat me af me te vragen hoe ik deze hand zou moeten verkopen, maar Ab Bronger links van mij opende met tien punten 1kl. Partner Alef Boer paste, rechts van mij bood Vitali Woonings 1ru.
Wat te doen? Ik kan dubbelen, maar dat werkt meestal niet goed met 5-5 verdelingen. Als partner geen vierkaart hoog heeft, dan kan het verdere bieden heel stroef verlopen. Goed, geen doublet, maar wat dan? Rustig 1sch volgen met 21 punten vond ik wat al te bescheiden, dat kan zomaar einde bieding zijn. “Ach natuurlijk” dacht ik toen, het moet van een kracht tonend cuebid komen, een bod in de kleur van de tegenpartij. Maar in welke kleur, in ruiten of in klaver? En op welk niveau?
Met sommigen heb ik de afspraak dat een 3kl bod na 1kl van de tegenpartij een 5-5 in de hoge kleuren belooft, maar niet met Alef. Wel spelen we dat 2kl* de hoge kleuren belooft (vanaf een 4-4) maar dat is in de directe volgsituatie, dus meteen na 1kl. Maar hier hebben de buren ook al 1ru geboden, dus is 2kl hier nog wel hoge kleuren? U raadt het al, een en al twijfel. Omdat ik dus niet zeker was van 2kl en ook niet van 3kl redeneerde ik door. “Stop 4kl, dat moet het ei van Columbus zijn!”
Wat was ik tevreden over mezelf, 4kl wat een schitterend bod. Onzin natuurlijk, waarom zou 4kl niet echt kunnen zijn, een of andere preëmptieve actie met een achtkaart klaver? Helaas zat partner Alef op deze lijn en hij paste op 4kl! Oeps, dan land je weer met een hele harde klap op aarde… En zo werd ik leider in 4kl, een 4-1 fit. Kwetsbaar twee down, een zaalnul. Wel heel goed afgespeeld want het kon 4 down, maar ja verspilde energie natuurlijk. Een nul blijft een nul.
Pas op de fiets naar huis zag ik het licht. Ik had gewoon 2SA* moeten bieden na 1kl pas 1ru. Dat is uiteraard niet echt, maar toont een 5-5 in de overige kleuren, een klassieke unusual 2SA. Dan had Alef 3ha geantwoord en ik hup 4ha, klaar. Met een beetje beleid zijn er twaalf slagen te maken in 4ha.
Maar in het edele bridgespel is een verhaal bijna nooit af. Als ik het me goed herinner werd 1ru gealerteerd en uitgelegd als Montreal, ontkent een vijfkaart hoog. Dus dan is 1ru een conventioneel bod en niet echt, kan wel maar hoeft niet. Is 1ru dan wel een echte kleur? En is 2SA dan wel harten en schoppen, of kan het ook nog op de ruitens slaan? Nog meer twijfels.
Bieden blijft dus razend ingewikkeld, als je denkt een probleem op links te hebben opgelost dan duiken er op rechts weer nieuwe moeilijkheden op. Maar wat je in ieder geval nooit moet doen: aan tafel een conventie verzinnen en erop hopen dat partner deze puzzel wel even op zal lossen! Jouw gevoel voor logica komt lang niet altijd overeen met zijn gevoel voor logica…
Bridgeclub Noord wilde graag Hanny Wierenga voordragen voor het Peerd, die zij verdient voor alle...
Er hebben zich inmiddels 48 paren aangemeld en er staan 2 paren oop de reservelijst